Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Waarom hebben we een Tulsi plant?

De Tulsi (tulsI) plant is heilig voor Hindu’s, omdat de plant ons helpt bij het behouden en versterken van onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Namen van de Tulsi
Tulsi (Latijn: Ocimum sanctum) hoort tot de familie van de Labiatae. De Tulsi staat ook bekend als basilicum, afkomstig van het woord ‘basil’, wat ‘koninklijk’ betekent. In het Sanskrit heet het Tulasi en Surasah, wat ‘onvergelijkbaar’ betekent. Andere namen voor de Tulsi zijn Haripriya (geliefd door Vishnu) en Bhutagni (vernietiger van demonen). De Tulsi is één en al heilig; het is een incarnatie van Tulsi Devi zelve. Dus als men buigt voor de Tulsi plant, buigt men voor de Devi. Natuurlijk zijn er verschillende interpretaties; aanbidders van Vishnu beschouwen de Tulsi als Lakshmi Ma, Ram bhakts zien de Tulsi als Sita Ma en Krishna bhakts zien haar als Vrinda, Radha en Rukmini.

Oorsprong
Er zijn vele legendes uit de heilige Purans over de oorsprong van de Tulsi plant. De oude Hindu mythe, ‘Samudra manthana’ (het karnen van de kosmische oceaan) vertelt dat Vishnu Bhagwaan de Tulsi heeft laten groeien vanuit de turbulente zee om de mensheid te helpen. Andere legendes zeggen dat Tulsi Devi zelf had besloten om op aarde te wonen. Een complexe mythe uit de Indiase staat Orissa legt uit dat de Tulsi plant de vierde incarnatie is van Tulsi Devi, die in het begin van de huidige Kali Yuga verscheen. Vishnu Bhagwan zou Tulsi Devi hebben veranderd in een plant, waardoor ze iedere ochtend en avond door een ieder in elk huis kon worden vereerd. 

Symboliek
Tulsi staat symbool voor Kalyani, Vishnu Priya en Moksh.

  1. Kalyani: Slangen, muskieten en andere beesten komen niet in de buurt van de Tulsi vanwege haar sterke geur, daarom dient elk huishouden een Tulsi plant te hebben. De bladeren en wortels van de Tulsi zijn een geneesmiddel voor verscheidene ziektes, zoals malaria, verkoudheid en koorts. Het hout van de plant wordt gebruikt voor het maken van Tulsi Mala’s (kralen krans), welke gebruikt worden voor het vereren van Vishnu Bhagwan. Tevens voorkomt het dragen van de Tulsi Mala dat men keelziektes oploopt.
  2. Vishnu Priya: Tulsi wordt ook ‘de geliefde van Vishnu Bhagwan’ genoemd, omdat Hij de Tulsi plant heeft gecreëerd. Vishnu Bhagwan is degene die alle mensen en dieren helpt met hun welzijn en gezondheid.
  3. Moksh: Door het lichaam gezond te houden, kan men zich concentreren op het ultieme doel van elk menselijk wezen.

Medicinale kracht
Tulsi, net als andere soorten basilicum, bezit de kenmerken om lichamelijk en spiritueel te genezen. De Tulsi wordt al in de Veda’s beschreven als een kruid dat bloed- en huidziektes kan genezen. De geschriften beschrijven het als een middel tegen gif, een medicijn ter genezing van nierziektes en artritis, een bestrijdingsmiddel tegen muskieten en andere insecten en als reiniger van vervuilde lucht. Tulsi wordt in Bharat regelmatig gebruikt bij het genezen van interne en externe organen. Uiteraard wordt ook in de Ayurveda de geneeskracht van de Tulsi beschreven. Tulsi wordt tenslotte uitgebreid gebruikt bij de rituelen van Hindus, vanaf de geboorte tot de dood. Hindus hebben een Tulsi plant in hun huis om het gezin te beschermen op lichamelijk en spiritueel vlak, en voor een vredige en harmonieuze gezinssituatie.