Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Waarom steken we een Diya aan?

In de meeste Hindu families wordt er dagelijks een Diya aangestoken bij een altaar van Bhagwan. In sommige huizen wordt de Diya ´s ochtends aangestoken, en in andere huizen ´s ochtends en ´s avonds. In enkele gezinnen brandt de diya altijd, dit wordt Akhanda Deepa genoemd. Alle belangrijke momenten zoals dagelijkse Puja, rituelen, festivals en sociale aangelegenheden beginnen met het aansteken van de Diya.

Licht symboliseert kennis, en duisternis symboliseert onwetendheid. Bhagwan is de bron van alle kennis (Chaitanya). Hierom wordt het licht aanbeden alsof het Bhagwan is. Kennis verwijdert onwetendheid, net zoals het licht de duisternis verwijdert. Tevens is kennis een langdurige innerlijke kracht, waarmee voorspoed en welvaart verkregen kan worden. Daarom steken wij het licht aan en buigen ervoor, want het is de grootste vorm van kracht. Kennis ondersteunt al onze handelingen, ongeacht de aard van de handelingen. Dit is de reden dat we een diya aansteken, als getuigenis van onze gedachten en handelingen.

Waarom steken we een Diya aan en geen gloeilamp of TL-buis? Dat zou ook de duisternis verwijderen. Maar de traditionele olielamp heeft een diepere spirituele betekenis. De olie of Ghee symboliseert Vaasanas of negatieve kenmerken en het ego. Wanneer we verlicht worden door spirituele kennis, zullen de vaasanas langzamerhand uitputten en zal de ego ook verdwijnen. De vlam van een lamp brandt altijd naar boven toe. Op deze manier dienen wij ook kennis te gebruiken voor het realiseren van hogere idealen. Een enkele Diya kan duizenden andere aansteken. Op deze manier kan een enkel mens zijn kennis geven aan vele andere mensen. Hoewel de Diya meerdere lichten aansteekt, wordt haar eigen schittering er niet minder op. Op dezelfde manier wordt kennis er niet minder op door te delen met anderen. In tegendeel, het vergroot de helderheid en de overtuiging om te delen. Zowel de ontvanger als de gever hebben er voordeel aan.

Deepajyotihi parabrahma,
deepa sarva tamopahaha,
Deepana saadhyate sarvam,
Sandhyaa deepo namostute.

Ik buig voor de lamp,
wiens licht gelijk staat aan de hoogste kennis.
Het licht neemt de duisternis van de onwetendheid weg,
zodat wij alles kunnen bereiken in het leven.